Wołowina argentyńska może stać się bazą do przyrządzenia smakowitego dania, które zachwyci wszystkich domowników. Jeżeli ktoś szuka pomysłu na dobre danie, niech zakupi mięso na steki argentyńskie. Potem wystarczy dokupić jeszcze kilka składników i można zabrać się za gotowanie.
Przykładowy przepis na steki argentyńskie
Do przyrządzenia steków potrzebne dokładnie będą:
- mięso na steki argentyńskie – 2 szt po 340-360 g, grubości około 2,5 cm,
- 4 łyżki oliwy,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Do tego przyda się również odpowiednia salsa, którą robi się z: bazylii, pietruszki, czosnku, kaparów, oliwy extra virgin, octu winnego, soli i pieprzu. Czas na to, aby zabrać się za gotowanie dania na obiad. Ilość mięsa przewidziana jest dla dwóch osób, ale jeżeli na obiedzie pojawi się większa ilość osób, to należy zamówić więcej mięsa.
Przyrządzenie potrawy
Mięso należy natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Warto pozostawić je na dłuższą chwilę, dzięki czemu mięso będzie mogło najść smakiem. Dbamy o to, aby patelnia była dobrze rozgrzana. Wrzucamy na nią czosnek, a potem mięso na steki argentyńskie. Jeżeli zależy nam na tym, aby całość była średnio wysmażona, to należy całość podsmażać z obu stron po trzy minuty. Rozmaryn należy użyć do „malowania” tłuszczem wytworzonym na patelni.
W przypadku steków dobrze wysmażonych zaleca się wydłużenie czasu o 1,5 minuty, a czasem nawet do dwóch. Wszystko bowiem zależne jest od tego z jakiej grubości stekiem mamy do czynienia.
Steki krwiste smaży się najkrócej – na każdą ze stron przeznacza się po dwie minuty smażenia. Tak usmażone mięso należy odłożyć na boku, aby to mogło odpocząć.
W tym czasie można przygotować odpowiednią salsę. Wystarczy tylko składniki zmiksować,z wyjątkiem soli. Tą należy dodać według własnych preferencji smakowych. Mięso podawać z salsą. Można również dobrać do nich takie dodatki, jak ziemniaki, frytki. Wołowina argentyńska w takim wydaniu smakuje bajecznie. Wszyscy smakosze będą mieli przyjemność delektować się niesamowitym smakiem dania. Do przyrządzenia tego dania nie potrzeba dużo czasu, więc tym bardziej warto zabrać się za gotowanie.
Najwyższej jakości wołowina argentyńska z dostawą do domu dostępna jest w sklepie: https://meatologia.pl/wolowina-argentynska/